Hvem ejer sociokratiet?

Splittelsen mellem hollandsk sociokrati og holakrati har en træls historie, som jeg kun kender lidt af; men så meget ved jeg, at Brian Robertson lærte SKM af John Buck. Brian Robertson er smart, og han så ikke bare værdien af metoderne, men så også endnu mere udviklingspotentiale i sociokratiet og udfoldede det.

Derefter mangler der nogle led af forklaringen, men samarbejdet må have udviklet sig meget ukonstruktivt. Jeg formoder, at den største forskel på SKM og dét som blev Holakrati, nemlig BR’s teori og strategi om det evolutionære formål, og nogle spørgsmål om ejerskab til materialet, førte til konflikter som ikke kunne løses i tide.

Brian Robertson lavede sin version og gav den et splitternyt navn “Holacracy”. Så forsøgte han at patentere metoden – inklusive de metodedele, som han havde lært fra SKM! Det lykkedes heldigvis ikke, men alene forsøget var utilgiveligt for mange sociokratiudøvere i Holland.

Siden er Brian Robertson blevet klogere, og HolacracyOne har nu en anden, åben forretningsmodel, som både tjener gode penge og spreder sin viden frit; men den gamle skade er aldrig helet helt.

Dermed er vi alle i den heldige situation, at der fri brug af både ordet “sociokrati” og næsten al den viden, som indtil videre er knyttet til det. (En undtagelse er de mest avancerede dele af holakrati-administrationsprogrammet Glassfrog).